Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Propozycje sałatek na Gwiazdkę i Wigilię

Eleganckie sałatki bożonarodzeniowe

 Święta Bożego Narodzenia przez większość osób wyczekiwane są z utęsknieniem, ponieważ wtedy cała rodzina spotyka się przy stole. Oczywiście, znajdują się na nim nie tylko przepyszne dania, ciasta, ale i sałatki, które są kolorowe, smaczne i stanowią w doskonałą przekąskę pomiędzy daniami głównymi. Warto dodać, że najczęściej przyrządzane są na bazie warzyw i kurczaka, ale owocowe zakąski również smakują znakomicie i co najważniejsze są lubiane przez najmłodszych.

Przepis na sałatkę z kurczakiem

Składniki:

  • 1000 g mięsa z piersi z kurczaka,
  • 200 g suszonej żurawiny,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 100 g ziaren sezamu,
  • 3 łyżki miodu,
  • cynamon,
  • gałka muszkatałowa,
  • kardamon,
  • imbir,
  • sól,
  • rukola,
  • masło klarowane.

Sposób wykonania

Po pierwsze, mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Kolejno, na drugiej patelni podsmażamy płatki migdałowe i sezam. Mieszamy podsmażone składniki. Dodajemy do nich miód, masło klarowane oraz żurawinę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem i solą. Sałatkę podajemy na zimno lub ciepło na rukoli.

Pomysł na sałatkę wigilijną

Składniki:

  • puszka ananasa,
  • ¾ szklanki obranych ze skóry orzechów włoskich,
  • jabłko,
  • majonez,
  • sol,
  • pieprz,
  • ¾ szklanki rodzynek.

Sposób wykonania

Najpierw, orzechy zalewamy wrzątkiem, żeby łatwiej nam było obrać je ze skóry. Następnie rodzynki moczymy w gorącej wodzie, aby spęczniały. Kolejno, ananasa odsączamy ze soku i kroimy w kostkę. W dalszym etapie jabłko obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Jak zrobić sałatkę świąteczną z selera?

Składniki:

  • 25 dag drobiowej wędliny,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 nieduży słoik selera,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 por,
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • majonez,
  • musztarda.

Sposób wykonania

Po pierwsze, gotujemy jaja, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. W dalszym etapie odsączamy selera oraz kukurydzę z zalewy i wrzucamy do jajek. Kolejno, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę oraz ananasa. W międzyczasie pora dokładnie czyścimy, siekamy w prążki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po upływie kwadransa odciskamy sok z pora i wrzucamy go do pozostałych składników. Dodajemy musztardę oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Przed podaniem dajemy sałatkę w chłodne miejsce.